Olejek bergamotowy w kosmetyce

Olejek bergamotowy w kosmetyce

Olejek bergamotowy jest to olejek eteryczny, który tworzony jest ze skórek owoców pomarańczy bergamota, uprawianych we Włoszech. Jest nazywany złotem Kalabrii. Wyróżnia go zielonożółtawy kolor oraz orzeźwiający i przyjemny zapach. Olejek ten służy do aromatyzowania produktów spożywczych, ale jest również wykorzystywany w branży kosmetycznej. 

Poznaj kosmetyczne właściwości olejku bergamotowego.

Bergamotka to połączenie cytryny i pomarańczy. Owoc ten wyróżnia przyjemny aromat, dzięki czemu zyskał popularność w przemyśle perfumeryjnym.

W czasach starożytnych sok z bergamotki stosowano do leczenia malarii oraz dolegliwości jelitowych. Przez wieki służył jako środek antyseptyczny, zmniejszający gorączkę, łagodzący wysypki skórne, egzemy czy trądzik. Używano go do leczeni bólu gardła, infekcji pęcherza, zapalenia dziąseł czy owrzodzeń.

W miarę rozwoju nauki odkryto, że olejek bergamotowy może nie być skuteczny na powyżej wymienione dolegliwości, jednak wykazuje działanie antygrzybicze, przeciwutleniające i antybakteryjne.

Wyjątkowy zapach olejku bergamotowego koi nerwy, łagodzi objawy stresu i niepokoju, a także odświeża oraz pobudza układ nerwowy.

Znajdujący się w nim limonen wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Stosowany miejscowo ułatwia wnikanie innych składników aktywnych w głębsze partie skóry, dlatego świetnie sprawdza się jako składnik kosmetyków. Natomiast linalol jest częstym składnikiem preparatów o właściwościach przeciwzapalnych.

Olejek bergamotowy doskonale sprawdzi się jako naturalny kosmetyk do pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Reguluje wydzielanie sebum, a w efekcie zapobiega powstawaniu wyprysków. W połączeniu z innym olejkiem nośnikowym może również koić suchą skórę, zmniejszać stany zapalne i zaczerwienienia.

Warto pamiętać, aby po aplikacji olejku bergamotowego nie wystawiać skórę na działanie promieni słonecznych, aby uniknąć fototoksyczności.

Olejek bergamotowy wykazuje właściwości:

  • przeciwzapalne
  • antybakteryjne
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwtrądzikowe
  • dezodorujące

Olejek bergamotowy – do jakiej skóry?

Olejek bergamotowy najlepiej stosować do pielęgnacji skóry łuszczycowej i trądzikowej. Łagodzi stany zapalne i przeciwdziała infekcjom skórnym. Wykazuje właściwości dezodorujące, przyspiesza regenerację skóry oraz eliminuje pieczenie i swędzenie. Świetnie się sprawdza w połączeniu z olejkiem jaśminowym, cedrowym czy lawendowym.

Jeśli chcesz sprawdzić działanie olejku bergamotowego na własnej skórze sięgnij po buskie spa siarczkowe.

1 thought on “Olejek bergamotowy w kosmetyce”

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PROMOCJE

10% rabatu

Dołącz do newslettera i otrzymaj 10% rabatu na pierwsze zakupy, a dodatkowo konkretne porady, informacje o promocjach i nowościach w naszym sklepie.