Olejek lawendowy w kosmetyce

Olejek lawendowy w kosmetyce

Lawenda była tajną bronią naszych babć, które chętnie wykorzystywały dary natury do pielęgnacji skóry i włosów. Poznaj wyjątkowe właściwości kosmetyczne oraz powody, dla których warto wykorzystywać olejek lawendowy w codziennych rytuałach pielęgnacyjnych, a także poszukiwać go w recepturach kosmetyków.

Olejek lawendowy wyróżnia się intensywnym i rześkim aromatem z charakterystyczną nutą słodyczy. Historia zastosowania lawendy w kosmetyce i lecznictwie sugeruje, że nie jest ona jedynie piękną rośliną. Czy wiesz, że królowa Elżbieta stosowała olejek lawendowy zamiast perfum i dodawała go do herbaty, a podczas I wojny światowej używano go jako środka antyseptycznego?

Dziś jest popularnym preparatem łagodzącym bóle głowy czy redukującym stres. Nie tylko wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, ale również koi, pielęgnuje i odpręża.

Zmniejsza trądzik

Olejek lawendowy ma właściwości antybakteryjne, dzięki czemu zabija bakterie, które powodują powstawanie trądziku i zatykają pory. Dodatkowo zmniejsza stan zapalny, dlatego doskonale sprawdza się jako preparat do łagodzący i zapobiegający wypryskom.

Zmniejsza egzemę i suchość skóry

Olejek lawendowy równoważy barierę hydrolipidową skóry, dzięki czemu eliminuje jej suchość i świąd oraz pozostawia miękką i nawilżoną.

Przyspiesza gojenie

Sprawdza się jako domowy preparat przyspieszający gojenie ran, skaleczeń czy zadrapań. Warto stosować go również na ukąszenia owadów. Do leczenia i oczyszczania ran oraz oparzeń stosowano go już w starożytnej Grecji. Ze względu na właściwości antyseptyczne przyspiesza gojenie ran i zapobiega dalszym infekcjom.

Koi i zmniejsza zaczerwienienia

Minimalizuje widoczność zaczerwienień, blizn i plam potrądzikowych oraz wspomaga naprawę skóry podrażnionej, zaczerwienionej czy opalonej.

Detoksykuje i odpręża

Usuwa toksyny ze skóry oraz odpręża umysł i rozluźnia mięśnie.

Spowalnia starzenie

Jest źródłem silnych przeciwutleniaczy, które niwelują uszkodzenia powodowane przez wolne rodniki. Uzupełnienie codziennych rytuałów pielęgnacyjnych o kosmetyki z olejem lawendowym to prosty sposób na ochronę skóry przed plamami i zmarszczkami.

Olejek lawendowy znajduje się w recepturze INCI Podożelu żelu siarczkowego Sulphur, który powstał z myślą o pielęgnacji nadmiernie potliwych stóp.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PROMOCJE

10% rabatu

Dołącz do newslettera i otrzymaj 10% rabatu na pierwsze zakupy, a dodatkowo konkretne porady, informacje o promocjach i nowościach w naszym sklepie.